19 Ιουλ 2014

ΛΕΣΒΟΣ

Λέσβος !
Το νησί της Σαπφούς
Το εργαστήρι του Θεόφιλου

Η μούσα του Ελύτη

΄΄Αν υπάρχουνε τόσοι λίγοι Κροίσοι στην εποχή μας είναι γιατί λίγοι, ελάχιστοι πραγματικά ξέρουν να βλέπουν. Πολύ περισσότερο σ' ένα νησί όπως η Λέσβος που για να προσφέρει μια τόσο πλούσια και καθαρή τροφή στα μάτια, θα έλεγες ότι πρέπει να ' ναι κανένας τρελός ή αόμματος ώστε να μείνει εδώθε από το φως.΄΄ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ




Λέσβος. Το νησί της αρμονίας και της ομορφιάς. Ένας βράχος ριζωμένος στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Κομμάτι της καταποντισμένης Αιγηίδας, κομμένο δάκτυλο της πανάρχαιας Ανατολής. Μια πανέμορφη κρούστα, ασημοπράσινη φτιαγμένη από το πεύκο, την ελιά και την βελανιδιά, ντύνει το μεγαλύτερο μέρος από το έδαφός της. Είναι η Λέσβος των 1630 τ.χμ. και των δύο αδελφών κόλπων που καθορίζουν το μοναδικό σχήμα της σε όλο το Αιγαίο.




Απέχει από την Αθήνα περίπου 180 μίλια.Το μήκος του είναι 70 χιλιόμετρα, το πλάτος 45 χιλιόμετρα και η ακτή ξετυλίγεται σε 320 χιλιόμετρα. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα μετά από την Κρήτη και την Εύβοια. Ο πληθυσμός του είναι περίπου 100.000 κάτοικοι.




Βρίσκεται αντίκρυ στην Μικρά Ασία και είναι τοποθετημένη θα λέγαμε στην είσοδο του Αδραμυττινού κόλπου βόρεια της Χίου. Πρωτεύουσά της είναι η Μυτιλήνη. Μοναδικά είναι τα αξιοθέατα του νησιού, όπως τα πολλά και άκρως ενδιαφέροντα μουσεία του, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες του όπου αναβιώνουν οι παραδόσεις και οι θρύλοι του, τα διάσπαρτα κάστρα από τις εποχές των μεγάλων κατακτητών, οι πόλεις και τα χωριά που διατηρούν την πλούσια αρχιτεκτονική τους κληρονομιά, που σίγουρα θα αφήσουν στον επισκέπτη μια ανεπανάληπτη εικόνα! Τέλος η Λέσβος προσφέρεται για όμορφες διακοπές και ήρεμες περιηγήσεις, αφού συνδυάζει την φύση με τον πολιτισμό, την γαστρονομία με την ήρεμη διασκέδαση, τις καταπληκτικές παραλίες με τις οικογενειακές εγκαταστάσεις φιλοξενίας!




Το έδαφος. Τα κυριότερα βουνά είναι ο Λεπέτυμνος στο βόρειο τμήμα του νησιού, ο Όλυμπος στο νότιο, καθώς και το Ψηλοκούδουνο, ανάμεσα στο τρίγωνο κόλπου Γέρας - Πλωμαρίου - Αγιάσσου. Στις πλαγιές των βουνών υπάρχουν καταπληκτικές περιπατητικές διαδρομές, αλλά και ιδανικές διαδρομές για mountain bike και enduro. Σε διάφορα σημεία του ορεινού συγκροτήματος του νησιού υπάρχουν χείμαρροι που διαρρέουν και γονιμοποιούν μικρές ή μεγάλες πεδινές εκτάσεις. Ένα πλήθος ακρωτήρια σχηματίζονται στην περιμετρική έκταση του νησιού που παρουσιάζει, με τις μικρές και μεγάλες κολπώσεις του, μια ιδιαίτερη εικόνα μέσα στο ανατολικό Αρχιπέλαγος.




Το νησί της Λέσβου έχει ένα μοναδικό οικοσύστημα που κανείς σπάνια συναντάει στα νησιά. Τα «οικο -τουριστικά μονοπάτια» οδηγούν τον ταξιδιώτη σε μία πορεία ανακάλυψης μέσα στη μοναδικότητα του Λεσβιακού τοπίου και την αισθητική ευχαρίστηση της επαφής με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου. Ένας οδοιπόρος μπορεί να ακολουθήσει οποιοδήποτε από τα μονοπάτια που ξεκινούν από τη γραφική πόλη της Αγιάσου, διασταυρώνουν το βουνό του Ολύμπου και καταλήγουν στη νότια πλευρά του νησιού, στο Πλωμάρι ή την παραλία των Βατερών στο Δήμο Πολυχνίτου. Κατά μήκος της διαδρομής, ο οδοιπόρος μπορεί να συναντήσει γραφικά χωριά στα οποία μπορεί να ξαποστάσει, μπορεί να συναντήσει σημεία όπου η θέα κόβει την ανάσα, καφενεία και μικρές εκκλησίες, δροσιστικές βαθιές πηγές και μία πλούσια αφθονία από σπάνια φυτά κι άγρια λουλούδια. Επίσης πολλές οικο- τουριστικές διαδρομές υπάρχουν και στην περιοχή του Δήμου Πέτρας.




Οι κόλποι της Γέρας και της Καλλονής είναι δύο μοναδικοί υδροβιότοποι, ζωτικοί για την διατήρηση βιολογικής διαφορετικότητας σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Πολλά σπάνια είδη πουλιών συγκεντρώνονται σ’ αυτές τις περιοχές και μπορεί να αποτελέσει το αντικείμενο παρακολούθησης πουλιών (bird-watching) κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο.




Το θερμό κλίμα του νησιού, το πλούσιο έδαφος και τα άφθονα νερά του, δημιούργησαν την καταπράσινη Λέσβο που απολαμβάνει ο επισκέπτης σήμερα. Οι αρχαίοι απέραντοι ελαιώνες, τα δάση από πεύκα με μεγαλύτερο το Τσαμλίκι, χιλιάδες είδη φυτών και δένδρων, συνθέτουν τοπία μαγευτικά Μέσα σε αυτή τη βλάστηση, η πανίδα της Λέσβου ζει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα περιμένουν τους πιο τολμηρούς να τις απολαύσουν, στις καθαρές και πλούσιες θάλασσες του νησιού.




Η φύση ίσως πουθενά αλλού στον κόσμο δε στάθηκε τόσο γενναιόδωρη όσο στη Λέσβο. Απόδειξη οι διάσπαρτες (αναξιοποίητες) ιαματικές πηγές της, με τις αποτελεσματικές θεραπευτικές τους ιδιότητες, το μοναδικό απολιθωμένο δάσος από γιγάντιες σεκόγιες, που πριν από 15 - 20 εκατομμύρια χρόνια σκεπάστηκαν από λάβα, απολιθώθηκαν και κατόπιν, λόγω σεισμικής δραστηριότητας, ξαναήρθαν στην επιφάνεια. Το τελευταίο δε δώρο της φύσης, ανακαλύφθηκε πρόσφατα και είναι τα παλαιοντολογικά απολιθώματα στην περιοχή Βρίσας ( Δήμος Πολυχνίτου), με σπουδαιότερα ευρήματα, σιαγώνες και οστά σπανιοτάτου είδους υπερμεγέθων πιθήκων, χαυλιόδοντες ελεφάντων, μικρά τεμάχια του σώματος γιγάντιας χελώνας, της οποίας ομοίωμα εκτίθεται στο μουσείο - συλλογή της Βρίσας κ.α.




Το κλίμα της Λέσβου σήμερα, είναι γλυκό και εύκρατο. Ήταν δε γνωστή από την αρχαιότητα για τις περίφημες αλκυονίδες μέρες της που συνεχίζονται θερμές και γλυκύτατες στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, μέχρι σήμερα. Η ηλιοφάνεια στη Λέσβο είναι η μεγαλύτερη από όλα σχεδόν τα σημεία του Ελληνικού, ίσως και του μεσογειακού χώρου( περίπου 3.000 ώρες τον χρόνο ). Το νησί που τόσο λάτρεψε στην αρχαιότητα τον θεό του φωτός, τον Απόλλωνα, δεν μένει σχεδόν ούτε μέρα, ακόμη και στον πιο βαρύ χειμώνα, που να μη δεχθεί έστω και για λίγο, το ζεστό χάδι του ήλιου.




Η Παράδοση, ο Πολιτισμός, η Ιστορία, οι Τέχνες και η Πνευματικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που κυριαρχούν σ’ αυτή την όμορφη γωνιά του Αιγαίου, τη Λέσβο. Όλα αυτά ανάμεσα σ’ ένα φυσικό περιβάλλον άγριας αναμελιάς, παίζοντας με τα χρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους.




Εδώ πρωτάνθισε η λυρική ποίηση, ο φιλοσοφικός στοχασμός και οι τέχνες, όπως μαρτυρούν τα αρχαία ευρήματα. Ο Όμηρος αναφέρει τη Λέσβο σαν έδρα του Μάκαρος, του πρώτου εποίκου της, γυιού του Ήλιου, του πιο φημισμένου από τους μυθικούς βασιλιάδες. Εδώ η Σαπφώ, η ποιήτρια της Λέσβου, έπαιζε τόσο γλυκά τη λύρα της. Εκτός δε από τη Σαπφώ, εδώ γεννήθηκαν οι αρχαίοι ποιητές Αρίωνας, Τέρπανδρος και Αλκαίος .Ο Θεόφραστος, που πρώτος αυτός μελέτησε το περιβάλλον, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδος, ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, οι σύγχρονοι συγγραφείς και ποιητές Η. Βενέζης ,Στρ. Μυριβήλης, Βερναρδάκης, Αργ. Εφταλιώτης, κατάγεται δε και ο τιμημένος με Νόμπελ λογοτεχνίας Οδυσσέας Ελύτης, ο ζωγράφος Γ. Ιακωβίδης και τόσοι άλλοι εραστές των γραμμάτων και των τεχνών. Ο Παλαμάς χαρακτηρίζει τη Λέσβο ναό της αρμονίας και ο Μυριβήλης τη θέλει ανθισμένο καράβι που αρμενίζει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ανατολή .Μοναδικό κεφάλαιο στην πολιτιστική παράδοση του τόπου το ''Λεσβιακό Θέατρο'', η Μυτιληνιά σάτιρα, που αντλεί τη δύναμή της από την ίδια την λυρική πηγή της Σαπφούς και περιγελά με μοναδικό τρόπο την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και τους χαρακτηριστικούς τύπους του νησιού.









ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ:

Υπουργείο Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής
http://www.ypai.gr/

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
www.northaegean.gr

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου
http://www.lesvos.gr/

Επαρχείο Λήμνου
http://www.limnos.gr/

Δήμος Μυτιλήνης
http://www.mytilini.gr/

Δήμος Πέτρας
http://www.petra.gr/

Δήμος Μήθυμνας
http://www.mithymna.gr/

Δήμος Μούδρου Λήμνου
http://www.dimosmoudrou.gr/

Δήμος Γέρας
http://www.gera.gr/
Οργανισμοί και Φορείς

Επιμελητήριο Λέσβου
http://www.lesvos-chamber.gr/

Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου
http://www.etal-sa.gr/

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου
http://www.lesel.gr/

Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου
http://www.lesvos-bank.net/

Παγγεραγωτικός Σύλλογος
http://www.iera.gr/

Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής
http://www.lesvos-olsa.gr/

Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου
http://www.mesotopites.gr/

Εφημερίδα Αιολικά Νέα
http://www.aiolikanea.gr/

Τουριστικός Οδηγός Λέσβου
http://www.visitlesvos.gr/

Τουριστικός Οδηγός Λέσβου στα Γερμανικά
http://www.visitlesbos.com/

Lesvos Blogs
Όλα τα blogs του Νομού Λέσβου με μια ματιά!
http://www.lesvosblogs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου