15 Ιουλ 2014

ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ; Ε ΚΑΙ;

Έληξε πρίν λίγο η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Για περίπου δύο εβδομάδες, παράλληλα με τα θερινά μαθήματα για την προετοιμασία της νέας γενιάς υποψηφίων, τελευταίας με αυτό το εξεταστικό σύστημα, ασχολήθηκα με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων των μαθητών του Φροντιστηρίου μας.
Ομολογώ ότι η συγκεκριμένη διαδικασία, αναμφίβολα κοπιαστική, μ΄αρέσει...
Είναι η τελευταία ουσιαστική επαφή με παιδιά που πορεύτηκα για έναν ολόκληρο χρόνο μαζί τους. Με πολλά απ΄αυτά δύο ή τρία χρόνια...
Είναι η τελευταία ανταπόδωση από τη μεριά μου στους μαθητές, για το γεγονός ότι σ΄αυτήν την τόσο κρίσιμη καμπή της ζωής τους, εμπιστεύθηκαν εμένα και τους συνεργάτες μου...
Είναι και η πρόκληση της ευθύνης...
Ο μαθητής και οι γονείς του κάθονται απέναντί σου και περιμένουν να επικροτήσεις...επιλογές, να προτείνεις...σταδιοδρομίες, να επιβεβαιώσεις...ελπίδες!
Αυτό το τελευταίο βέβαια έχει να κάνει με τις...βάσεις!
<<Είμαι 1278 μόρια πάνω. Διάβασα ότι ανεβαίνουν...Θα ανέβουν τόσο πολύ κύριε;>> 
Όπου 1278, βάλτε όποιο νούμερο νομίζετε....Όπου ανεβαίνουν, γράψτε κατεβαίνουν...Η ουσία της ερώτησης δεν αλλάζει.
Η κουβέντα βέβαια αυτή, ξεκινάει πολύ νωρίτερα...Πόσες φορές, όλοι οι συνάδελφοι δεν κλήθηκαν μέσα στην τάξη ν΄απαντήσουν, τρείς ή και τέσσερις μήνες πριν τις εξετάσεις στο...επίκαιρο ερώτημα:
<<Κύριε φέτος θα ανέβουν οι βάσεις;>>
Επίκαιρο ή όχι, το ερώτημα είναι άνευ ουσίας. Εκείνο το οποίο λέω, ως απάντηση στα παιδιά που με ρωτάνε κατά τη διάρκεια της χρονιάς, είναι ότι δεν έχει σημασία...Εκείνο που μετράει είναι η προσπάθειά τους να βρεθούν όσο ψηλότερα μπορούν....Είτε χαμηλά είναι οι βάσεις, είτε ψηλά ίδιος θα παραμείνει ο αριθμός των εισαχθέντων. Την όποια θέση στη σχολή θα την κερδίσει αυτός που θα γράψει καλύτερα από τον....συνδιεκδικητή! Όχι αυτός που κατ΄ανάγκη θα γράψει...20!
Στην όποια διακύμανση των βαθμολογιών, σε γενικές γραμμές, οι ίδιοι θα είναι οι πρώτοι....
Δύσκολα να το καταλάβουν οι...αναμένοντες με αγωνία υποψήφιοι...
Ας προσπαθήσουν να το...συνειδητοποιήσουν οι επόμενοι!
Καλά αποτελέσματα στους πρώτους, καλή προσπάθεια στούς δεύτερους! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου