3 Νοε 2014

ΤΑ...ΚΡΥΦΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ένα σχόλιο σε χθεσινό άρθρο, Κυριακάτικης εφημερίδας. Αφορά την πρόταση που εδώ και χρόνια αιωρείται, για κατάργηση των Εισαγωγικών, στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εξετάσεων και κατάργηση των Φροντιστηρίων. Μπορείτε να δείτε το άρθρο εδώ.



Προκλητικό το χαρακτήρισε, συνάδελφος σε δικό του σχόλιο. Η απόλυτη ουτοπία λέω εγώ.

Είναι απλό. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει...περιορισμένη χωρητικότητα! Ο αριθμός των φοιτητών που μπορεί να φιλοξενήσει είναι...πεπερασμένος. Η επιθυμία του Έλληνα να σπουδάσει τα παιδιά του, αντιστρόφως ανάλογη αυτού του αριθμού!
Αφού λοιπόν δεν χωράνε όλοι, μια επιλογή θα υπάρχει...Όσο υπάρχει τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεν θέλουμε να την λέμε 'εξέταση"; Ας τη βαφτίσουμε όπως μας αρέσει! Επιλογή θα παραμείνει!

Και όσο υπάρχουν διαδικασίες επιλογής, όποιο όνομα και να έχουν αυτές, θα υπάρχουν οι Ελληνικές οικογένειες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, που θα θέλουν να κερδίσει το δικό τους παιδί, το...συγκριτικό πλεονέκτημα. Απέναντι στον συνδιεκδικητή  συμμαθητή του!

Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτός είναι και ο λόγος εμφάνισης και διεύρυνσης της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης, στην οποιαδήποτε μορφή της. Όλα τ΄άλλα που κατά καιρούς γράφονται ή λέγονται, ισχύουν. Η πραγματική όμως αιτία ύπαρξης της υποστηρικτικής Εκπαίδευσης είναι αυτή.

Ας καταργήσουμε λοιπόν τα Φροντιστήρια...Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτή η ¨πρόταση¨; Ποτοαπαγόρευση! Ναι ποτοαπαγόρευση στην Αμερική. Με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα!

Και ποιά θα είναι αυτά τα αποτελέσματα; Το εξής ένα: Μεγαλύτερος εθισμός! Το Φροντιστήριο θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Σε άλλες μορφές, ναι. Θα είναι προφανώς...παράνομο!
Δεδομένης όμως της επιθυμίας για απόκτηση αυτού του...συγκριτικού πλεονεκτήματος που λέγαμε παραπάνω, οι γονείς θα "ψάξουν" και θα βρουν τον τρόπο να "σπρώξουν" τα παιδιά τους...

Και να είστε σίγουροι, Δεν θα έχει δυσκολίες αυτή τους η αναζήτηση! Το παράνομο όμως, έχει...ρίσκο! Και το ρίσκο θα αμείβεται...ακριβά!

Τα "κρυφά (φροντιστηριακά) σχολειά" θα κοστίζουν. Περισσότερο από τα σημερινά "φανερά"!
Και οι διαφορές, αυτές οι ταξικές διαφορές που θέλουμε να πάψουν, θα μεγαλώνουν.

Βάσανο, σήμερα για την οικογένεια, το κόστος του Φροντιστηρίου, ναι. Όχι όμως πολυτέλεια, όπως δείχνει η...συμμετοχή! Πανάκριβο; Δεν είναι. Και υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν οι προτάσεις ώστε το Φροντιστήριο να γίνει ακόμη πιο προσιτό, και στις ασθενέστερες ομάδες της κοινωνίας μας.

Κοινός νους είναι αυτό που χρειάζεται. Όχι αφορισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου