18 Ιουλ 2015

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


"Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ.
Ονομάζομαι Παπαγιαννόπουλος Δημήτρης και είμαι Μαθηματικός. Σπούδασα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, και εδώ και 23 περίπου χρόνια, ασκώ το επάγγελμα του Εκπαιδευτικού στον ιδιωτικό τομέα, είτε ως υπάλληλος, είτε ως συνιδιοκτήτης Φροντιστηρίου Μ.Ε.
Είμαι πατέρας 2 παιδιών, 8 και 4 ετών.
Εργάζομαι περίπου 60 ώρες την εβδομάδα, οι περισσότερες από τις οποίες, είναι ώρες μπροστά στον πίνακα, παρέα με τους μαθητές μου.
Με έκπληξη χθες, εγώ και οι συνάδελφοί μου, διαπιστώσαμε ότι τα Φροντιστήρια, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην Ελληνική Βουλή, υποχρεώνονται πλέον να αποδίδουν ΦΠΑ 23% για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Κε Πρωθυπουργέ, μέχρι σήμερα τα Φροντιστήρια, όπως και οι άλλοι πάροχοι ιδιωτικής εκπαίδευσης,εξαιρούνταν του ΦΠΑ, βάσει κοινοτικής οδηγίας, σύμφωνα με την οποία, οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες δεν αποδίδουν ΦΠΑ.
Κε Πρωθυπουργέ, σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε ως σχέδιο νόμου, το προνόμιο της εξαίρεσης από τον ΦΠΑ, εξακολουθούν και έχουν τα κολέγια, οι παιδικοί σταθμοί αλλά και τα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία, όπως φαντάζομαι, πολύ καλά γνωρίζετε, απευθύνονται στις πιο εύπορες οικογένειες, σε αντίθεση με τα Φροντιστήρια, των οποίων οι μαθητές προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Δεδομένης της δέσμευσής σας, ότι τα βάρη πλέον θα κατανέμονται αναλογικά στον Ελληνικό λαό, εδώ έχουμε μια αδικία σε βάρος των φτωχότερων οικογενειών, οι οποίες, εμπιστεύονται το Ελληνικό Φροντιστήριο, το οποίο το αντιμετωπίζουν ως αρωγό στην θεμιτή τους προσπάθεια για μόρφωση των παιδιών τους.
Κε Πρωθυπουργέ, οι Έλληνες Φροντιστές αντιμετώπισαν με προβληματισμό αλλά και ψυχραιμία την εξαγγελόμενη αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 26% σε 29%, καθώς και την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.
Συναισθανόμενοι την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, οι Έλληνες Φροντιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν πλάτη και να επωμιστούν τα βάρη που τους αναλογούν, στις οριζόντιες αυτές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς.
Η επιβολή όμως του ΦΠΑ, και το τονίζω, ανεξαρτήτως ποσοστού, είναι διαφορετικό πράγμα. Είναι στοχευμένη ενέργεια ενάντια στην καρδιά και τη φύση του Ελληνικού Φροντιστηρίου, αφού το εξαιρεί στην ουσία από τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες.
Το Ελληνικό Φροντιστήριο, που προσφέρει ιλιγγιώδη ποσά στα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία, που αποτελεί επαγγελματική διέξοδο για χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες.
Το νόμιμο Ελληνικό Φροντιστήριο που λειτουργεί κάτω από σκληρούς (σωστά) όρους αδειοδότησης.
Το Ελληνικό Φροντιστήριο κύριε Πρωθυπουργέ, είναι ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με κεφαλαία όλα τα γράμματα, νομιμοποιημένο στην συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας, εδώ και περίπου ένα αιώνα.
Κε Πρωθυπουργέ, δεδομένου ότι άλλοι φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης, εξακολουθούν σωστά και εξαιρούνται, θεωρώ ότι πρέπει να επανεξεταστεί και η δίκαιη εξαίρεση που ζητούν οι Έλληνες Φροντιστές.
Το Ελληνικό Φροντιστήριο τα χρόνια των μνημονίων κατάφερε, ματώνοντας οικονομικά, να σταθεί στο πλευρό του Έλληνα γονέα που αγωνιά και αγωνίζεται για να μπορέσει να προσφέρει στα παιδιά του ένα καλύτερο αύριο, με όπλο τη γνώση και τη μόρφωση.
Η επιβολή ΦΠΑ θα οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τα Ελληνικά Φροντιστήρια. Νομοτελειακά πολλά από αυτά θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, στερώντας από σημαντικά έσοδα το κράτος και οδηγώντας στην ανεργία όσους εργάζονται σε αυτά.
Παράλληλα, αυτή η εξέλιξη είναι νερό στο μύλο της μαύρης, πραγματικής παραοικονομίας, των ιδιαίτερων μαθημάτων.
Κε Πρωθυπουργέ, κατανοώντας τον δύσκολο αγώνα που δίνετε, σας παρακαλώ να ενεργήσετε ώστε να προλάβετε μια προφανή αδικία που πρόκειται να συντελεστεί σε ένα μόνο μέρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σας. Επιτυχία που θα είναι επιτυχία για την Ελλάδα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου