31 Αυγ 2014

ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΙ ΣΑΜΟΥ

Τρία χιλιόμετρα βόρεια της Χώρας, πάνω στο δρόμο Χώρας – Μυτιληνιών – Σάμου, στο δυτικό άκρο της ομώνυμης κοιλάδας, βρίσκονται οι Μυτιληνιοί. Περιβάλλεται από λόφους που το κάνουν αόρατο απ’ την θάλασσα.



Είναι απ’ τα μεγαλύτερα και πιο δραστήρια χωριά της Σάμου και το όνομά του το οφείλει στους πρώτους κατοίκους, που ήρθαν εδώ απ’ την Μυτιλήνη της Λέσβου.
Στο χωριό αυτό υπάρχει παλαιοντολογικό μουσείο με πολύ σπάνια ευρήματα παλαιοντολογικών ζώων, που βρέθηκαν στη περιοχή του. Ανασκαφές για τον σκοπό αυτό, έγιναν για πρώτη φορά το 1887 και 1888, πολλά όμως απ’ τα ευρήματα εκείνα στολίζουν ξένα μουσεία και συλλογές.
Στη περιοχή του χωριού αυτού, βρέθηκαν ίχνη από κυκλώπεια τείχη και πολλά λείψανα της αρχαιότητας, δείγματα ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων.



Κατά την ακμή της καπνοκαλλιέργειας, ήταν το πρώτο σε παραγωγή καπνού στο νησί και ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο οκάδες (1280 τόνοι).
Τρία χιλιόμετρα περίπου νοτιοανατολικά, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που είναι απ’ τα νεώτερα και χτίστηκε το 1924.
Στην περιφέρεια της Χώρας υπάρχουν και οι οικισμοί, Καμάρα με 4 κατοίκους, η Μονή Αγίας Τριάδος με 4, το Ποτάμι Μεσοκάμπου με 79 και ο Ριζόβραχος με 10.
 
Μέγιστος πληθυσμός 5.519, απογραφή 1928.

Πηγή: www.samosin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου